Gewoontedieren

Wij mensen zijn gewoontedieren. Gelukkig maar, want als we voor elk moment in ons leven een bewuste beslissing zouden moeten maken, zou dat veel tijd en energie kosten. De kunst zit hem erin dat je gezonde en ondersteunende gewoontes hebt en ontwikkelt.

Sommigen zeggen dat het 21 dagen duurt voordat je een gewoonte hebt gecreëerd en 60 dagen om er een leefstijl van te maken. Dat zou best eens kunnen. Mijn persoonlijke ervaring is dat het succes van een nieuwe gewoonte vooral afhangt van hoe ik mij erbij voel. En ja, in het begin moet je even doorzetten. En zelfs dat is makkelijker als je je van binnen gemotiveerd voelt en dat de nieuwe gewoonte die je wilt aanleren ook echt bij je past.

Soms kruisen nieuwe gewoontes je pad en trekken je aan om te gaan doen. 3 Jaar geleden bijvoorbeeld, zag ik op Facebook de Ice Challenge. Je kon je aanmelden om een maand lang mee te doen met elke ochtend 20 seconden koud (na) douchen. Yes, dacht ik, dat wil ik proberen. Het was echt wel even tanden op elkaar. We kregen allerlei stimulerende mailtjes om de Ice Challenge vol te houden. De nieuwe gewoonte klopte kennelijk voor mij, want na die maand ben ik het tot nu aan toe blijven doen. Effect? In plaats van elk jaar minstens 4 keer snipverkouden en grieperig, ben ik nu een of twee keer per jaar nog licht verkouden; wat niezen en een drupneus. Dit positieve gezondheidseffect motiveert mij voldoende om door te gaan met koud na douchen. En de kou went, echt waar!

Op het kantoor, waar ik sinds april bijna fultime werk, wordt fitness en beweging gestimuleerd. Iedereen doet het, en je mag je werktijden erop aanpassen. Ik ben fysiek niet zo’n sportief type; de laatste 25 jaar bestond mijn beweging vooral uit wandelen, fietsen en de laatste jaren ook yoga. In september stapte ik de fitnessclub binnen voor een proefabonnement. Een goedkoop abonnement, zonder begeleiding, dat zorgt dat ikzelf alert moet zijn op mijn lijf. Ik wil geen blessures en geen overmatige spierpijn, dus bouw ik heel rustig mijn routines op, voel waar de grens ligt en toch langzaam conditie en spierkracht verbeteren. Het gaat goed, 2 à 3 keer in de week ben ik ’s ochtends vroeg een uurtje aan het trainen. Ik krijg er veel energie door en heb geen stijfheid in de spieren (meer) als ik lang in dezelfde houding zit. Echt de moeite waard voor mij, deze nieuwe gewoonte.

Ik kan ook nieuwe gewoontes noemen die bij mij de proefperiode niet hebben overleefd. En dat is ook okay. Er zijn ook nieuwe gewoontes die er uit bestaan met iets te stoppen. Bijvoorbeeld stoppen met witmeelproducten, suiker en alcohol. En telkens is er de vraag aan mezelf, voel ik me beter? Is het vol te houden? Doe ik het met plezier? Voorwaarde om de vragen te kunnen beantwoorden is dat ik het moet ervaren en dus moet uitproberen om te weten of het voor mij klopt. 

Nu is er weer iets op mijn pad gekomen wat ik ga doen, namelijk Superbrain Yoga. Op internet is veel informatie te vinden, door wat op verschillende sites te lezen komt de kernboodschap  bovendrijven. Lijken de bronnen betrouwbaar,  dan gaat het erom om de techniek bewust aan te leren en vervolgens alert te blijven op de effecten. Zijn die merkbaar? Zijn ze positief? Voelt het goed om te doen? Deze Superbrain Yoga belooft het effect van het in evenwicht brengen van beide hersenhelften, waardoor minder stress en meer balans ontstaat. Zowel mentaal als fysiek. Dat klinkt aantrekkelijk in mijn redelijk drukke bestaan op dit moment. Het is bovendien een makkelijke korte oefening. Maar natuurlijk blijf ik bewust opletten, werkt het ook voor mij?

De meest makkelijke en heldere aanwijzing of een nieuwe gewoonte voor mij klopt is: denk ik er aan om het te doen? En doe ik het ook zo vaak dat het een nieuwe gewoonte wordt? 

Soms is het nodig en fijn om ondersteuning te vragen bij het bewustworden van ongezonde gewoontes en het ontwikkelen van nieuwe. We hebben soms een blinde vlek, een verborgen belang of we komen domweg niet op het idee om iets anders te doen. Gelukkig zijn er in Twente veel specialisten die je op een holistische wijze die ondersteuning kunnen geven. En ook die specialisten kunnen bij toeval op je pad komen.

Gonny Dubbink

Gonny Dubbink is coördinator
van netwerk Bewust Twente

www.bewusttwente.nl

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...