Kleefkruid
Kleefkruid
Kleefkruid is een plant die te vinden is op vochtige tot droge, zeer voedselrijke, omgewerkte grond in loofbossen, in akkers en op vaak halfbeschaduwde plaatsen. De plant ontkiemt in het vroege voorjaar. Op akkerland was het kleefkruid één van de meest gevreesde eenjarige onkruiden, dat tot een belangrijk verlies aan opbrengst en kwaliteit kon leiden. Het overwoekert immers de gekweekte gewassen en drukt ze naar beneden, en maakt ze daardoor vatbaarder voor ziekten en plagen.
Medicinaal wordt kleefkruid al sinds mensenheugenis gebruikt om het lymfesysteem te ondersteunen. Het is dan ook een voortreffelijk kruid bij gezwollen klieren in de hals, nek en rond de oren. Ook bij ontstoken keel -en neusamandelen doet het zijn werk heel goed.
Op de huid kan het ingezet worden bij eczeem en psoriasis. En ook binnenkort, als het weer zomer is en je zit een beetje te lang op een terrasje te genieten, dan kan kleefkruid je helpen bij zonnebrand. In een pakking aangebracht, heeft het een heel verkoelend en verzachtend effect op je huid.
Kleefkruidcrème kun je zelf maken. Hieronder heb ik het recept beschreven. Mocht het lastig zijn of je hebt geen voldoende tijd, dan kun je het bij mij bestellen. Binnenkort maak ik weer een nieuwe voorraad kleefkruid crème.
Kleefkruidcrème
- Kleefkruid zachtjes uitbakken in sesamolie
- 140 ml kleefkruidolie verwarmen met 20 gr tegomuls en 20 gr cetylalcohol
- 350 ml bronwater koken
- Het hete water langzaam en al roerend in de olie doen
- Als de twee stoffen gemengd zijn, in een koelbadje doen.
- Blijven roeren tot dat de crème niet meer terugdraait
- Dan 1% etherische olie toevoegen.
- Bv. 40 druppels roos
- 40 druppels lavendel
- 10 druppels honing
- 20 druppels bergamot/roos/sinaasappel
Kleefkruid olie
Verwarm wat olijfolie en laat hier het kleefkruid zachtjes een poosje in trekken, na het zeven heb je een mooie donkergroene olie die je of zó kunt gebruiken of gebruik het als basis voor een zalf of crème. Olijfolie is jeukstillend.
Kun je er bij gezwollen klieren het beste thee van trekken en dan opdrinken?
Groeten Sylvia